Mi ez a blog?

Ez a blog a motorozásról szól. Nagyon sok sajnálatos baleset történik, és nem mindig a motorosok hibájából. Rendszeresen megjelenő cikkeimben ahhoz szeretnék segítséget nyújtani, hogy hogyan lehet biztonságosan motorozni, és elkerülni a baleseteket.

Reklám

Hírlevél feliratkozás

Email Address

Címkék

Utolsó kommentek

10 dolog, amit minden autósnak tudnia kellene a motorkerékpárokról

2007.09.28. 15:54 MihiAtti


















  1. Mivel sokkal több autó és teherautó van az utakon, mint motorkerékpár, ezért néhány sofőr figyelmen kívül hagyja a motorosokat (általában nem szándékosan).
  2. A motor kis mérete miatt távolabbinak tűnik, mint az valójában van. Ezért nehéz megbecsülni a motor sebességét.
  3. A motor kis mérete miatt könnyebben rejtve marad az autó holt terében(ajtó, vagy tető oszlop), vagy takarásban marad valami jármű miatt, vagy a kocsi mögött. Ezért kell nagyon alaposan körülnézni sávváltáskor, vagy egy kereszteződésben.
  4. A motor kis mérete miatt a sebessége többnek tűnhet a ténylegesnél. Ne feltételezzük minden motorosról, hogy egy sebesség megszállott.
  5. A motorosok gyakran haladnak motorfékkel, ilyenkor nem világít a féklámpa, ezért ajánlatos nagyobb követési távolságot tartani. A kereszteződésekben a motorosok lelassíthatnak, minden látható figyelmeztetés nélkül (motorfék).
  6. A motorokon az index nem kapcsolódik ki magától, ezért néhány motoros (különösen a kezdők) gyakran elfelejtik kikapcsolni a sávváltások után. Ezért  azért veszélyes, mert nem biztos, hogy el fog fordulni.
  7. A motorosok gyakran változtatják a sávon belüli helyzetüket, kátyú miatt, vagy a szél miatt. Meg kell érteni, hogy ezek a manővereket nem dicsekvésből, vagy felvágásból csinálják.
  8. Egy motor manőverezhetősége sokkal jobb, különösen kis sebességnél, és jó útviszonyok mellett, de ne feltételezzük, hogy ezért mindent ki kell tudnia kerülni.
  9. Motorral megállni ugyanolyan könnyű, mint autóval, de csúszos uton sokkal nehezebb. Nagyobb követési távolságot kell tartani a motor mögött, mert nem mindig tud megállni azonnal.
  10. Ha a motorkerékpár mozgásban van, ne azt gondoljuk, hogy az egy motor, hanem azt, hogy az egy ember.

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://motorozas.blog.hu/api/trackback/id/tr49179871

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Csocsesz 2007.09.29. 11:35:27

Jó lenne, ha mindenki ilyen hozzáállással vezetne, akár autózik, akár motorozik. Sajnos nem így van.
süti beállítások módosítása